SoMe og Trump

SoMe og Trump

Under den amerikanske valgkampen kjempet Donald Trump i ukesvis for å få endret valgresultatene for å få sitte fire nye år som president. Med denne kampen fulgte det med fatale følger da den amerikanske kongressbygning ble stormet 6. januar 2021. Hvordan skjedde dette? I dette innlegget skal jeg skrive litt om rollen til sosiale medier i forbindelse med angrepet på kongressen og hvordan det gikk til.

Vi vet at sosiale medier og plattformer fører oss mennesker mer sammen. Nå kan du kommunisere med med vennen du møtte i Spania ved noen få tastetrykk, du kan ytre dine meninger og tanker, dele bilder og videoer til venner og familie. Vi kan altså komme i kontakt med mennesker fra hele verden, noe som fører til at det er enklere å komme i kontakt med likesinnede mennesker. Mennesker med samme verdier, tanker og meninger som deg selv.

Filterbobler, ekkokamre og Trump

Jeg har tidligere skrevet et innlegg om filterbobler og ekkokamre (HER). I dette innlegget skrev jeg om hvordan mennesker med like meninger, holdninger og verdier oppsøker hverandre når det kommer til politikk og hvordan Trump er et godt eksempel på hvordan fenomenet filterbobler og ekkokammer brukes. På hans twitter-profil deler han artikler, meninger og politiske syn med følgerne sine. Følgerne på denne profilen består sannsynligvis av folk med like meninger som han selv. Nettopp fordi Trump bevisst har laget sin egen filterboble ved kun å være i dialog med de som støtter under hans egne politiske syn. Hans twitter-profil består dermed av likesinnende mennesker som det er lett å engasjere, noe som har ført til konsekvenser.

En kan også finne ulike sosiale forum og grupper som støtter under hans politiske syn, som igjen består av hans tilhengere. I disse gruppene blir Trump nærmest oppfattet som deres egen Gud, noe som fører til at de er villig til å gjøre ekstreme ting for å ytre sine meninger og respekt ovenfor den tidligere presidenten. Ved de såkalte filterboblene blir deres meninger forsterket da nettleseren lagrer informasjon som en allerede har søkt på og de får tilpasset pro-Trump nyheter. Facebooks algoritmer forsøker å hindre at brukerne få se politiske annonser de ikke er enige i.

Studie: Annonser på Facebook fremmer politisk polarisering - Helt Digital
Foto: Lev Radin/Shutterstock

Washington 6. januar

På slutten av opptellingen ser det ut som det er Joe Biden som skal stikke av med seieren. Trump-supportere er selvfølgelig ikke fornøyd med det mulige utfallet og begynner å dele sinne og aggresjon ovenfor systemet og valget. 24. desember deler Trump en 8 minutter lang video der han advarer sine supportere om at kommunistene jobber for å ta over kontrollen. Avslutningsvis sier Trump «6.Januar. Vi ses DC». I ukene som kommer fortsetter Trump med oppfordringer om en protest i DC. Dette fyrer selvfølgelig supporterne på og det blusser opp på forskjellige Pro-Trump sider.

Tidligere på dagen 6.januar 2021 oppfordret president Donald Trump sine følgere til å møte opp utenfor kongressbygningen for å vise motstand mot det han omtalte som et «stjålet» valg, som han forøvrig også stemplet som «den største svindelen i vårt lands historie». Budskapet hadde spredd seg raskt og supporterne tok Trump på ordet. Store folkemasser og protestanter samlet seg i gatene og til slutt klarte de å storme kongressen.

Jakten på angriperne i Kongressen pågår for full styrke. En datingapp har  blitt et av verktøyene.
Foto: LEAH MILLIS

 

Kilder:

https://www.abcnyheter.no/nyheter/verden/2020/12/28/195729458/trump-tilhengere-samler-seg-til-protest-i-washington-6-januar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *