Refleksjon rundt lansering av nettbutikk

Refleksjon rundt lansering av nettbutikk

Vi nærmer oss slutten på tredje modul og skal i dette innlegget skrive om mine tanker og refleksjoner rundt etablering av vår nettbutikk, som vi har laget iht. eksamensbesvarelsen vår. Vi er en gruppe bestående av fire jenter, hvor tre av oss kommer fra Ledelse og servicestrategi, og en fra Markedsføring og salgsledelse. Det har vært en krevende og spennende prosess hvor vi har møtt utfordringer på veien og lært mye.

Innhold

  1. Valg av konsept
  2. Planlegging av nettbutikk
  3. Målsetting
  4. Gjennomføring av opprettelse
  5. Markedsaktiviteter
  6. Mitt personlige utbytte

  1. Valg av konsept

Da vi for første gang hørte om denne eksamen ble det umiddelbart stilt spørsmål om hva vi skulle presentere, skulle vi velge et allerede etablert konsept eller skulle vi finne på en egen ide. Siden jeg jobber på Ollis Optikk i Bogstadveien og fra før av har ansvar for sosiale medier, visste jeg at en ny nettside var etterspurt fra kunder og et stort ønske fra sjefen. Jeg fikk raskt tillatelse fra han og presentere ideen for gruppa mi som tok det godt imot, og vi bestemte tidlig i prosessen å gå for nettbutikk for Ollis Optikk. Etter vi hadde bestemt oss for å hjelpe butikken med å lage nettside ble planlegging og arbeidet raskt satt i gang.

2. Planlegging av nettside

I starten av planleggingsfasen snakket jeg mye med sjefen om ønskene hans i forhold til en nettside. Det ble veldig naturlig og en viktig del av planleggingsfasen da Ollis Optikk er «kunden» vår og vi må vite hva de vil få ut av nettsiden for at den skal bli så funksjonell som mulig for dem. Sammen med gruppen lagde vi tankekart for å få en oversikt over elementer vi vurderer som viktig når det kommer til en god nettbutikk. Her var det til stor hjelp at vi tidligere hadde vurdert en annen nettbutikk og sett på gode løsninger og forslag, og eventuelle feller vi ikke skulle gå inn i. Etter å ha fått nokså frie tøyler fra sjefen, begynte vi å planlegge hvordan landingssiden skulle se ut og lagde en mal for design og hvilke funksjoner vi ville ha med. Det var viktig for oss å ha en oversiktlig og ren struktur for å opprettholde en viss standard for å ikke ødelegge merkevaren til butikken. Da jeg er ansvarlig for some for Ollis tenkte jeg raskt at vi måtte implementere likt tema på Instagram og nettsiden, så forbrukeren skal kjenne seg igjen på de forskjellig plattformene. Etter at gjesteforeleser Are Gjertin Urkegjerde Halland ga oss en innføring i hans ide om kjernemodellen, bestemte vi oss for å lage en slik modell også, dette for å få bedre oversikt over målgruppen, hva vi vil få ut av nettsiden og veien inn til kjerneinnholdet på nettside

Mal for nettsiden / Kjernemodellen

3. Målsetting

Tidligere i denne modulen fikk vi innføring i målstyringsverktøyet OKR, som står for objectives og key results. Karl Philip la stort fokus på dette og jeg forsto tidlig at dette hadde stor betydning for veien mot eksamensdato da vi hver uke skulle loggføre hvordan KR lå an. Objectives handler om hva vi ønsker å oppnå og key results om hvordan vi har tenkt å komme oss dit, altså hvordan vi skal nå målet. Da jeg jobber på Ollis Optikk har jeg et større innblikk i hvordan bedriften fungerer og det ble derfor naturlig at det var jeg som lagde OKR for gruppa.

Objective: Hva ønsker vi å oppnå? 

O- Gruppa skal ha en fullstendig nettside innen 12 mai 2021.

Målet vi har satt her var å ha en fullstendig nettside innen 12.mai 2021. Målsettingen skal holde oss motivert hele veien, og være noe vi jobber mot. Jeg valgte å sette nettside innen 12 mai på grunnlag av at vi vil ha alt ferdigstilt før lanseringen.

Key results: Hvordan har vi tenkt å komme dit? 

Nøkkelresultatene skal være såpass høye at man må jobbe målrettet, jevnlig og effektivt for å kunne nå dem. Våre nøkkelresultater er:

Kr 1: Ha nettsiden oppe en uke før eksamensdato(8/10)

Dette er et mål vi ser på som høyst sannsynlig å nå (80% sjanse), men på grunnlag tidsfrist og at det er ingen som er kjent med de ulike verktøyene for opprettelse av nettside, så tar vi utgangspunkt i at det kan oppstå utfordringer på veien. 

Kr2: Salg for over 10 000 de første ukene etter lansering (6/10)

En omsetning på over 10 000 de første ukene, vil være høyest sannsynlig da vi selger luksusvarer til relativt høye priser. I tillegg ønsker vi å benytte oss av et lokketilbud hvor kunder kan melde seg på nyhetsbrev og få 10% på første kjøp. Det var vanskelig å sette en gitt dato da vi ikke var sikre på når nettbutikken ble lansert.

Kr 3: Nettsiden skal ha minst én presseomtale (3/10)

En presseomtale hadde vært positivt for Ollis Optikk. Butikken har tidligere hatt presseomtaler og det at vi ønsker å starte en nettbutikk er for å nå mer ut til det digitale nettverket. Vi holder mulighetene oppe, men vi tror sjansen for en egen presseomtale om nettbutikk er relativt lav (30%).

4. Gjennomføring av opprettelse

Etter planleggingfasen måtte vi sette i gang å opprette nettsiden. Etter anbefaling fra Karl Philip ble vi enig om å etablere og lansere nettbutikk via Shopify som er en nettside som tilbyr bygging av nettbutikk. Her ble vi først tildelt domenet «ollis-optikk-as.myshopify.com«. Dette ble endret raskt da det er komplisert, langt og kan være krevende for kunden å huske. Ollisoptikk.no er brukt på butikkens tidligere nettside og det ble en utfordring å slette den gamle siden umiddelbart, så vi måtte finne en annen løsning, og kom derfor frem til at Ollisoptikk.com var det beste. Når domenet var i boks, begynte prosessen med å utforme nettsiden vår. Her ble gruppa enig om at jeg skulle ta det meste av ansvaret for selve utformingen av nettsiden, nettopp fordi jeg jobber på Ollis og har tilgang til sortiment som skal legges inn under produkter på nettsiden. Etter å ha satt opp en landingside med bilder og tekst, så vi fort at det ikke stemte overens med vår forestilling om at det skulle være nokså likt tema som Instagramprofilen til Ollis. Vi måtte endre tema, finne lysere bilder med enkel forklarende tekst. Etterhvert som jeg ble bedre på Shopify gikk ting raskere og jeg lærte mer om hvordan navigasjonen funket og hvordan vi skulle få den best mulig for kunden.

Inne på Shopify måtte vi legge inn alle produktene med bilder, varenummer og pris. Dette tok tid da produktene har forskjellige modellnummer. Jeg måtte finne riktig bilder og tekst i forhold til hvilket sortiment vi hadde i butikk og ikke minst finne ut hvordan vi skulle håndtere lagerstyring og logistikk. Jeg fikk senere vite av sjefen min at det var mulig å koble E-commerce opp til vårt system, men ikke shopify, så her må vi lage en ordentlig god plan for å unngå dobbeltkjøp. Det blir viktig å implementere rutiner for logistikk og lagerhold blant de ansatte for å unngå dobbeltsalg (både i butikk og nettbutikk) og på varer som eventuelt ikke er tilgjengelig i varelageret lenger. Da vi ikke får koblet Shopify opp mot vårt system enda svekker dette også produktene vi kan tilby. En avgjørelse jeg tok ble derfor å ikke legge ut alle varene i butikk, men kunne legge ut de modellene jeg vet det er mulig å få tak i.

Det var til god hjelp å bruke «vurdering av nettside» innlegget når jeg skulle gå gjennom elementene på nettbutikken vår. Jeg gikk gjennom Inevo sine 10 ulike kriterier for hvordan vurdere en nettbutikk, for å se våre styrker og svakheter. Kriteriene jeg gikk gjennom var førsteinntrykk, synlighet, brukervennlighet, kjøpsprosessen, teknologi/hastighet, kundetilfredshet, trygghet, kundekommunikasjon, priser, utmerkelser & artikler og konsept & strategi

  • Har jeg kommet til riktig sted? – Logo er tydelig oppe i venstre hjørnet og vi ser på de første bildene at det er briller og synsundersøkelse involvert. Noe forbrukeren forbinder med Ollis Optikk.
  • Hva er det jeg kan gjøre her? – Jeg har gjort det tydelig med knapper som kjøp her og bestill time.
  • Hvorfor skal jeg gjøre det her?– Øyehelse, viktig å ta vare på synet, trendy og funksjonelle briller.

Vi har hele veien vært enig om at vi skal gjøre kundereisen så enkel som mulig, fra start til slutt. Hovedfokuset vårt er at kunden skal få et førsteinntrykk av en oversiktlig side som har et ryddig design og lyse bilder, som skaper et åpent uttrykk og god navigasjon. Vi lærte også tidlig i kurset at det er viktig å ha kontaktinformasjon lett tilgjengelig for kunden da dette skaper trygghet. I footeren på siden bestemte jeg meg også for å synliggjøre våre betalingsløsninger for best mulig. Det var flere ulike betalinsløsninger jeg kunne velge mellom, men landet raskt på Stripe (Apple Pay, MasterCard, Paypal, Visa og Amex) da denne tjenesten tilbyr de mest nødvendige løsningene for oss. Her håper jeg på at vi etterhvert kan få inn Vipps også .

Bestillingsskjema

Etter jeg hadde lagt inn produkter, begynte jeg å tenke på hvordan vi enklest mulig kunne få til bestilling av synsundersøkelse på nett. Jeg fikk lagt til «bestill time» i hovedmenyen, som navigerer kunden videre til siden vist under her. Her gir vi en kort beskrivelse på de to ulike synstestene og prisen på de forskjellige. Dette så ikke kunden skal få seg en overraskelse når de kommer til en eventuell synstest. «Skriv gjerne ned forslag som passer for deg». Dette tok jeg med da jeg tenkte det ville være tidsbesparende for både oss som jobber på Ollis og kunden. Nettopp fordi kunden sender med en gang et tidspunkt som passer for dem og vi slipper og snakke frem og tilbake om eventuell time. Dersom tidspunktet kunden ønsker er ledig, sender vi en bekreftelse på telefon. Dersom kundens ønskede tidspunkt er opptatt, ringer vi vedkommende for å finne et annet passende tidspunkt.

Det er funksjoner som kontaktskjema når man bestiller synsundersøkelse, egen bolk for alle kontaktmuligheter og abonnent på nyhetsbrev. Det er satt opp hyperlinker for Ollis sin Instagram, informasjon om bedriften, kategorier, kontaktlinser, søk og handlekurv. I tillegg er det satt opp skiftende bilder på fremsiden med sesongens solbriller, Oakley og synsundersøkelse hvor det er lagt inn hyperlink med «kjøp nå». Vi har også lagt til tydelig fri frakt på alle ordre som skaper et trygghetsbehov hos kunden og øker sjansen for at de også fortsetter å shoppe. I tillegg til å fikse den ytre layouten har vi også måtte sørget for at alt fungerer i praksis, som for eksempel at når kunden melder seg på nyhetsbrev vil dem automatisk få en mail av oss.

Under opprettelsen av butikken ble det en nødvendig å stille sjefen spørsmål underveis og ikke minst oppdatere han på hvordan resultatet ble seende ut. Vi trengte også svar på noen tekniske ting rundt betalingsløsninger, frakt og lover og regler rundt produkter vi fikk selge.

5. Markedsaktiviteter og lansering

For å nå ut segmentene våre skal vi hovedsakelig markedsføre oss gjennom plattformen Instagram, da vi opplever at dette er en plattform som vil treffer målgruppen godt, spesielt ved salg av trendy solbriller. Ollis Optikk har en aktiv Instagram konto som jeg har ansvar for. Her skal det markedsføres med innlegg og storys om nye produkter og tilbud. I innleggene ønsker vi å poste bilder av nyheter, kampanjer og modell bilder. Storyene vil inneholde repost fra kunder som bruker brillene våres, videoer og nyheter. Her fokuserer vi å poste hver dag slik at vi hele tiden holder kunder oppdaterte og gir påminnelse. 5 dager før lansering la vi ut en teaservideo med kule bilder etterfulgt av en tekst om å melde seg på nyhetsbrev. Under videoen skrev vi «Endelig får vi ny nettside. Meld deg på nyhetsbrev og få 10% på ditt første kjøp, link i bio». 3 dager senere la vi også ut en post med tekst om at vi snart åpner ny nettbutikk og at de får 10% dersom de melder seg på nyhetsbrev. På shopify sitt analyseverktøy fulgte jeg med for å se om teaservideoen ga noe respons, noe den visste seg å gjøre. De to første dagene hadde vi 78 abonnenter som hadde meldt seg på nyhetsbrev. dette var veldig gøy.

11.mai 2021, klokken 16:00 åpnet vi nettbutikken. Da sendte vi ut en mail til alle som hadde meldt seg på nyhetsbrev (95 stykker). Her kunne kunden trykke på koblingen «OLLIS10» og rabatten ble automatisk trukket fra i kassen. På shopify sitt analyseverktøy så vi at det var 350 besøkende noen timer etter åpning. Her kan jeg følge med på bestillinger, konverteringsrate for nettbutikk og andre funksjoner som er nyttig for å se hvor kunden for eksempel faller av i en kjøpsprosess.

7. Mitt personlige utbytte

I denne modulen har jeg lært masse og vil si det kanskje er den måneden hvor jeg har lært mest så langt på Høyskolen Kristiania. Etter de tø første modulene med mye teori, gledet jeg meg veldig til å begynne med med praktisk jobbing og bestemte meg tidlig for at jeg i denne modulen skulle være med på alle forelesningene live. Etter flere oppfordringer fra Karl Philip om å utfordre oss selv og gå på utsiden av komfortsonen vår ble jeg også motivert til å ta et skritt ut av sonen min. Det resulterte i at jeg ble flinkere til å stille spørsmål i menti under forelesning og ikke minst begynne å dele noen av blogginnleggene mine på LinkedIn. Jeg ble også motivert til å knytte flere kontakter og spesielt med gjesteforeleserne i modulen.

Da jeg leste at vi skulle lage og lansere en nettside ble jeg veldig motivert da jeg alltid har elsket å jobbe kreativt med visuell fremstilling. Jeg tenkte umiddelbart at dette var midt i blinken for meg. Det ble også ekstra gøy da vi ble enige om å lage nettbutikk for min allerede arbeidsplass. Dette var noe sjefen min og jeg hadde snakket om en stund og endelig fikk jeg sette ideen til liv. Vinn, vinn situasjon for oss begge. Det har vært et supert kurs med utfordringer og læring.

Kilder

https://kjernemodellen.no/slik-bruker-du-kjernemodellen-40de60a46850

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *