Oversatt innlegg / Det første trinnet for å bygge en vekstmaskin

Oversatt innlegg / Det første trinnet for å bygge en vekstmaskin

Dette innlegget er opprinnelig en engelsk artikkel som jeg har oversatt til norsk, Det originale innlegget kan du lese her. Innlegget handler om veien til vekst og at det ikke finnes noen oppskrift da alle bedrifter er forskjellig.

Når jeg møter nye selskaper for å gi dem råd om vekst, er det første spørsmålet jeg får: «Hvilken taktikk skal jeg bruke for å utvide virksomheten min?» Først vil jeg prøve å gi et svar. Men det føltes aldri riktig. Jeg har tross alt akkurat møtt denne personen og vet nesten ingenting om deres virksomhet eller kunder. Jeg begynte innse at spørsmålet vanligvis stammer fra søket etter en hemmelig oppskrift, hack eller tips om en taktikk for vekst som skulle låse opp alle deres vekstproblemer.  

Svaret mitt på spørsmålet har endret seg gjennom tiden. Jeg trekker på skuldrene og sier «jeg aner ikke.» Svaret mitt nå blir vanligvis møtt med et ansiktsuttrykk som om jeg slo pusten ut av dem. Etter at jeg har latt den pinlige stillheten henge et øyeblikk, følger jeg opp med å be dem slutte å lete etter en taktikk først, og heller begynne å fokusere på etablering av en vekstprosess. 

Prosess?!?!? Virkelig?

Det er fire grunner til at jeg legger vekt på prosess først og taktikk senere.

1. Vekst er summen av mange små deler

Internett elsker å vise historier om vekstkurver som ser ut som bilde nedenfor. Som et resultat har alle en tendens til å rette oppmerksomheten mot det som skjedde rett før veksten begynte å eksplodere. Nok en gang, på jakt etter den eneste tingen som førte til en eksplosjon av vekst.   

Det vi egentlig bør være interessert i, er alle de tingene de gjorde før det punktet i kurven? Hva er alle tingene de gjorde etter for å holde veksten i gang? Hvordan fant de alle disse tingene?

vekstkurve
vekstkurve-2


Virkeligheten av vekst er at det aldri er en sølvkule. Dette betyr ikke at du ikke vil ha eksperimenter som gir avvikende resultater. Det vil du absolutt. De fleste outliers skyldes kombinert læring av en rekke tidligere eksperimenter. De kommer fra å kjenne kanalen, produktet og kunden din bedre enn noen andre på markedet og ta informerte risikoer basert på disse læringene.  

Mennesker som pleier å fokusere på taktikk først, pleier også å se etter sølvkuler. De hopper rundt til den nyeste og beste taktikken eller kanalen de har hørt om å lete etter gullpotten på slutten av regnbuen i stedet for å bruke tiden på å lære av eksperimenter og ta smarte beslutninger basert på disse læringene. De fører overflaten i en rekke forskjellige områder, men borer aldri dypt nok til å finne oljen.  

Poenget:  Du trenger en prosess som kontinuerlig vil generere nye vekstideer, teste dem effektivt, lære av dem effektivt og bruke disse læringene til å navigere mot å låse opp kontinuerlig vekst.  


2. Endringshastigheten akselererer

Hvis du ser på de siste 18 månedene, har hver kundeoppkjøpskanal gått gjennom noen grunnleggende endringer . Her er noen få av kanalene med noen av endringene:

seo-display-email-facebook-endringer


Det som fungerte på Facebook for 3 måneder siden, fungerer ikke i dag. Det som fungerer i dag, vil sannsynligvis ikke fungere om 90 dager. Det gjelder nesten alle store kanaler. Noen er tregere å endre enn andre, men det er en stor sjanse for at de vil endre seg.   

Hvis du ser på makronivå de siste 15 årene, finner du to viktige trender. Første, nye kundeoppkjøpskanaler vises med raskere hastigheter (grafen nedenfor viser bare virale kanaler, så det er faktisk mer). To, syklusene av effektivitet skjer mye raskere.   

MERKNAD: Bildet nedenfor er laget av den strålende James Currier fra Ooga Labs .

vekst-kanaler-james-currier

Endringsgraden i kundeoppkjøpsverdenen er rask, og den øker i hastighet. Vekstlag vil trenge å bli bedre og raskere samtidig for å holde seg foran konkurransen.   

Poenget:  Taktikk blir implementert ekstremt raskt. Du trenger en prosess som kontinuerlig kan tilpasse taktikken din til det skiftende miljøet. 

3. Hva som fungerer for deg, vil ikke fungere for andre

Hvis du er som meg, har du sannsynligvis lest mye materiale om hva andre gjør for å oppnå vekst. Det er viktig å ta alt du leser som inspirasjon, ikke oppskrift.

Målgruppen din er forskjellig
Produktet ditt er annerledes
Kundens levetid er forskjellig
Forretningsmodellen din er forskjellig

DIN VIRKSOMHET er annerledes og enkel.  

Poenget:  Du trenger en prosess som skal avdekke den unike kombinasjonen av ting som fungerer for ditt produkt, publikum og forretningsmodell.   

4. Du trenger en maskin

Suksess for et vekstteam er ikke å finne kun en vellykket veksttaktikk. Suksess er å bygge en vekstmaskin. En vekstmaskin har tre komponenter:

1. Skalerbar
2. Forutsigbar
3. Gjentasbar

vekst-maskin


En maskin er bygget for å produsere en stadig voksende engasjert brukerbase. Maskinen behandler taktikken. Prosessen gjør maskinen.  

Poenget:  Taktikk først er å sette vognen før hesten. Du trenger en prosess som vil hjelpe deg med å bygge en skalerbar, forutsigbar og repeterbar vekstmaskin.  

Elementer av en god prosess

Vi bruker en bestemt prosess jeg har opprettet, som er en del old school Scientific Method, en del av Lean Startup og en del av mine egne detaljer. Det er ingen rett eller perfekt vekstprosess. Den viktige delen er bare å ha en, holde seg til den og forbedre den over tid. Jeg mener vekstprosess bør ha noen sentrale elementer:

1. En måte å sette store mål mot de områdene som påvirker veksten din mest
2. En strukturert måte å kontinuerlig komme med vekstideer og eksperimenter
3. En måte å prioritere til disse eksperimentene
4. En måte å effektivt designe disse eksperimentene
5. Analyse av noensinne eksperiment om det lyktes eller mislyktes
6. Deling av læring på tvers av teamet og implementering av dem tilbake i eksperimentlisten.

Få de 6 tingene riktig, og jeg tror du er på rett vei til suksess. 

Hva er så spesielt med prosessen?

Jeg får dette spørsmålet ofte. Jeg blir også bedt om maler for dokumentene vi bruker. For å være ærlig, tror jeg ikke noe av det vi gjør er spesielt. Suksess for en vekstprosess kommer fra å ha flid til å holde seg til prosessen, fordi 90% + ikke gjør det. Prosessen er vanskelig, og den kan være kjedelig. Det er lettere å avlede fra prosessen for å jage et annet skinnende objekt. Ikke bekymre deg for å følge prosessen min nøyaktig eller ha de nøyaktige dokumentene jeg bruker. Fokuser på å etablere de ovennevnte 6 elementene i en prosess som fungerer for deg og teamet ditt.  


Vis meg prosessen !!!

For å se hele prosessen i aksjon, kan du se videoen på siden HER, her beskrives det hvordan prosessen fungerer. Du kan også lese om hvert trinn i detalj i serien Building A Growth Machine . 

Kilde

https://brianbalfour.com/essays/growth-process-first-tactics-second

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *