Sport 1 og deres nettbutikk

Sport 1 og deres nettbutikk

Hei igjen! I dette innlegget skal jeg vurdere en nettside og jeg har valgt å ta en nærmere titt på Sport 1 sin nettbutikk. For å vurdere siden deres skal jeg ta utgangspunkt etter Inevo sine 10 ulike kriterier for hvordan vurdere en nettbutikk. Dette er mine personlige meninger basert på vurderingskriteriene jeg skal følge og selvfølgelig ingen fasit.

Sport 1 ble etablert på begynnelsen av 1900-tallet og er idag Norges største sportskjede bestående av over 200 butikker i hele landet. Alle butikker med Sport 1 i logoen er med i kjeden. I tillegg er alle Anton Sport butikkene med. Butikken selger frilufts klær og utstyr, sko, sykkel, ski og egentlig det meste du trenger innenfor en aktiv hverdag med forskjellige aktiviteter.

10 vurderingskriterier

  1. Førsteinntrykk

Når en møter en ny person eller i dette tilfelle skal inn på en ny nettside, danner en seg alltid et førsteinntrykk. Et førsteinntrykk kan være med på å bestemme kundens neste steg. Dersom vedkommende kommer inn på en rotete nettside med lite informasjon om hvilken butikk det er og hva slags produkter de selger, er det fort gjort at de raskt krysser ut siden.

For et godt førsteinntrykk må kunden kunne svare på tre spørsmål i løpet av fem sekunder:

  • Har jeg kommet til riktig sted?
  • Hva er det jeg kan gjøre her?
  • Hvorfor skal jeg gjøre det her?

Det første vi møter på nettsiden deres er skjermbilde du ser over her. Sport 1 har laget en ryddig og oversiktlig startside som gir et godt førsteinntrykk. Da logoen deres er godt plassert oppe i venstre hjørne er det ingen tvil om at det er Sport 1 vi har kommet til. Bakgrunnsbilde og underoverskrifter gjør det tydelig hva butikken står for og hovedmenyen gjør det klart hva slags produkter de selger. Ved å ha en tydelig hovedmeny er det enklere for forbrukeren å navigere seg videre og finne frem til det de ønsker. Dette har Sport 1 løst godt.

De har også reklamert godt for deres kampanjedager og gjort det lett tilgjengelig å finne frem til produktene til rabattert pris. Også veldig positivt at de har kategorisert produktene i kampanjen. Dette gjør det igjen lettvint for forbrukeren å finne frem til det de måtte ønske.

Lenger ned på siden deres reklameres det for sykler. Her har de også lagt med en informasjonsboks om mulige forsinkelser. Det er veldig positivt at de informerer forbrukeren om dette. Ved å gi ut denne informasjonen vil butikken unngå konflikter dersom sen leveringstid forekommer.

Noe av det jeg savner på startsiden er info om frakt og betalingsløsninger. Dette er informasjon som kan være nyttig for forbrukeren å vite.

Skjermdump fra Sport 1

2. Synlighet

Vurdering nummer to handler om synlighet. Er butikken lett å finne eller er det en tungvindt å komme inn på nettsiden. To viktige faktorer på om nettsiden er synlig eller ikke er SEO (Search Engine Optimizing) og SEM (Search Engine Marketing). En viktig del for butikken er at den skal være synlig når en søker på Sport 1. For at butikken skal få flest mulig besøkende og forhåpentligvis mange transaksjoner er det også betydelig at butikken kommer opp som forslag når en søker på produkter butikken kan tilby.

Når jeg googler long tail keywords som «sykkel», er Sport 1 nr. to på listen over butikker hvor du kan få tak i varen. Eneste butikken som er over dem er en ren sykkelbutikk, noe som er helt forståelig. Butikken er både synlig når en kun søker på «Sport 1», men også når en søker på produkter eller merker som butikken fører. Dette er et veldig godt utgangspunkt for å få flest mulig kunder inn i nettbutikken.

Skjermdump Google

3. Brukervennlighet

Tredje kriterien handler om brukervennlighet. Dersom bedriftens nettside er lite brukervennlig kan en miste kunder tidlig i kjøpsprosessen og gå glipp av mange transaksjoner. En nettsiden må derfor være oversiktlig og det skal være lett å komme seg videre til neste steg i en kjøpsprosess. Dersom en ikke finner frem og ting tar for lang tid vil en fort miste utålmodige kunder. Ikke nok med at nettsiden skal være brukervennlig på pc, men desto viktigere skal den også mobiltilpasset. Vi lever i en tid hvor vi alltid har med oss mobilen og også her skal det være enkelt å gjennomføre en kjøpsprosess.

Når jeg kommer inn på Sport 1 sine sider via telefonen kommer akkurat samme startside opp, men i en smalere versjon som gjør den tilpasset til telefon. Personlig hadde jeg foretrukket om det ikke var like mye informasjon og bilder på mobil løsningen, som på pc løsningen. Da det er akkurat samme innhold blir startsiden veldig lang, stappfull av tekst og bilder og en må scrolle flere ganger for å komme til bunn av siden. Her synes jeg det hadde vært bedre om det var mindre innhold og en tydelig meny med underoverskifter som gjorde det enkelt å finne frem til de forskjellige kategoriene.

4. Kjøpsprosess.

En god og kjapp kjøpsprosess er når du ikke legger merke til den. Det skal være kjapt og enkelt og få utført en transaksjon, og en skal slippe å måtte fylle inn unødvendig informasjon som vil skape en tung checkout- prosess.

Skjermdump fra Sport 1

På produktet jeg fant her (Hoka joggesko) får jeg funksjonen «Klikk og hent» nede i høyre hjørnet. Her synes jeg det er svært negativt at det ikke ligger noe knapp for «legg i handlekurv» eller «gå til kassen». Veldig mange vil ha det sendt rett hjem og dette gjør at kjøpsprosessen blir vanskeligere for forbrukeren. Dersom produktet ikke kan bli sendt hjem burde dette være informert om på produktsiden.

Jeg prøvde meg på et annet produkt for å se om det var mulig å legge i handlekurv og få det sendt rett hjem. På dette produktet får du tilbud om «Klikk og hent» eller «Kjøp nå», som manglet på Hoka joggeskoene.

Skjermdump fra Sport 1

Videre i kjøpsprosessen trykker jeg på «kjøp nå» og får da tilbud om jeg vil handle videre eller gå direkte til betaling. Dette er en optimal funksjon da du kan velge om du vil gå tilbake å se på andre produkter eller si deg fornøyd med handlingen. Du får også informasjon om hva frakten vil bli. Det synes jeg er veldig bra, for da slipper kunden å få noen overraskelser når en skal bekrefte handelen. Deretter legger du inn navn, e-post. mobilnummer og utleveringssted. Her ble det noe problematikk da jeg ikke får lagt inn utleveringssted, som setter en stopper i kjøpsprosessen. Dette skal i utgangspunktet gå smertefritt slik at du kan gå videre til betalingsløsning.

Skjermdump fra Sport 1

Alt i alt synes jeg det var litt for mye problemer på veien. Da det byr på utfordringer når jeg skal legge inn utleveringssted hadde jeg sett om det var andre bedrifter som kunne tilby samme vare. Dette fordi jeg blir utålmodig når det ikke funker og synes det er enklere enn knote seg frem for å finne en løsning.

5. Teknologi og hastighet

En annen faktor som er betydelig for at kunder utfører transaksjoner, er teknologi og hastigheten på nettsiden. Vi er utålmodige og vil at ting skal gå raskest mulig i en ellers travel hverdag. I artikkelen til Inevo skriver Ødegård at 1 av 4 forlater nettsiden dersom det tar mer enn 4 sekunder å laste inn. Det vil derfor være viktig å ha en raskt nettside for å få en god omsetning. Ved å ha en rask nettside vil du også bli rangert høyere i Googlesøk.

For å teste hastigheten på siden brukte jeg Google PageSpeed Insights tool, dette er et verktøy som viser hvor fort siden laster og hvilke forbedringer som kan gjøres. Jeg la inn Sport 1 og det er et stor gap mellom hastighet på mobil og hastighet på datamaskin. På datamaskin får de 68/100 som vil si at det ikke er bestått på testen for kjernestatistikk for nett, men litt over midt på tre. Dessverre for Sport 1, slår det veldig dårlig ut på mobiltjenesten deres, der får de så lite som 18/100, noe som er svært dårlig.

Skjermdump på Speedchanges

6. Kundetilfredshet

Når du har en nettside er det viktig å få frem de kundene som er fornøyd og deres omtale. Dette kan være et hjelpemiddel for å få en usikker kunde til å handle. Sport 1 har blant annet fått noen tilbakemeldinger på tjeneste TrustPilot. De har også en facebook side hvor det er mulig å legge igjen tilbakemeldinger.

7. Trygghet

Når en skal handle på nett er det viktig at en vet og føler det er trygt. Får jeg det jeg har bestilt og kan det returneres om det ikke var som en hadde tenkt? Trygghetspunktene bør være lett å finne og informeres om. Sport 1 har sin kontaktinformasjon lett tilgjengelig. De har en egen «Kontakt oss» tjeneste hvor du lett kan få kontakt med butikken du har handlet i eller kundeservice om du har bestilt på nett. Siden deres har også en chat som alltid er synlig nede i høyre hjørne, dette kan også føles betryggende for kunden.  

Skjermdump fra Sport 1

8. Kundekommunikasjon

Åttende kriterie går ut på kommunikasjonen mellom bedriften og kunden. Sport 1 er flinke til å oppdatere og poste tilbud og lignende på facebook siden sin hvor de har 126 797 folk som liker. Her er det også mulig å sende melding til bedriften via facebook eller deres service e-post som ligger i venstre kolonne. Dette skaper også trygghet som var kriterie nr. 7

Skjermdump fra facebook

Eksempel: Sport 1 er flinke til å svare på innlegg og kommentarer de får på veggen sin. Noe som tyder på at de er gode på kundekommuniksjon.

Skjermdump fra Facebook

9. Priser/utmerkelser

Dersom nettbutikken har fått noen priser eller utmerkelser er det veldig positivt å vise disse frem. Sport 1 har ingen spesielle utmerkelser på nettsiden deres. Butikken kunne for eksempel skrevet at de er Norges største sportskjede, det er jo noe en kan få litt bedre frem.

10. Konsept og strategi

Hvilke strategi har du og hvordan kommer du med den? Strategien din burde være enkel å forstå og være godt kommunisert. Strategien din burde komme tydelig frem gjennom konseptet ditt.

Sport 1 har et enkelt og tydelig konsept. En skjønner allerede ut ifra navnet at det handler om sport og aktivitet. Og så fort du kommer inn i nettbutikken bekreftes konseptet deres.

Alt i alt synes jeg Sport 1 har en fin nettbutikk, men noen problemer som bør tas hånd om. Dersom jeg faktisk skulle kjøpt nye joggesko og problemet ved betalingen hadde oppstått, hadde jeg mest sannsynlig sett om jeg fikk tak i de samme skoene fra et annet sted. Her ser en da viktigheten av at alt bør fungere som det skal for å bevare kunden. Sport 1 burde også ha fokusere på nettsidens teknologi og hastighet, og spesielt på mobiltjenesten deres som slo veldig dårlig ut på PageSpeed Insights testen. Ved å rette opp i disse små feilene er det mulig de bevarer flere kunder som utfører en handel.

Kilder:

https://sport1.no/om-oss/om-sport-1-gruppen/

https://www.sport1.no/

https://www.google.com/search?q=sykkel&oq=sykkel&aqs=chrome..69i57j69i59j69i60l3j69i61j69i60.940j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8

https://www.sport1.no/varemerker/hoka-one-one/w-bondi-7-1110519-bhbi-blue-haze—black-iris-76823/

https://www.sport1.no/varemerker/hummel/hmlcuatro-hoodie-204743-koi-75487/

https://www.sport1.no/checkout

https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/?url=https%3A%2F%2Fsport1.no%2F&tab=mobile

https://no.trustpilot.com/review/www.sport1.nu

https://sport1.no/butikker/

One thought on “Sport 1 og deres nettbutikk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *