Bærekraft integrert i H&M

Bærekraft integrert i H&M

Vi har kommet over til den andre delen av kurset i Digital Markedsføring og temaet her er Sosial kommunikasjon i et bærekraftsperspektiv. I dette innlegget skal jeg ta utgangspunkt i klesgiganten Hennes & Mauritz og se i hvilken grad virksomheten integrerer bærekraft idag, fra forbrukerens ståsted. Altså hvor bærekraftig H&M virker for oss på utsiden.

Det har vært stort fokus på Hennes & Mauritz og virksomheten har i flere år vært i søkelyset når det kommer til deres arbeidsvilkår og miljøforhold. Det store fokuset på deres dårlige håndtering av bærekraft har presset billigkjeden til å gjøre en endring for å ta vare på sitt eget omdømme. H&M har blant annet satt seg et hårete mål om at de innen 2030 skal være 100 prosent bærekraftig. Vegen til en slik forretningsmodell er lang, men vi kan se at flere delmål og tiltak har kommet til liv, og blitt synlig for oss forbrukere.

Conscious konsept

H&M er en av bedriftene som utgir seg for å være svært bærekraftig og viser stadig til nye bærekraftige tiltak som utføres og nye bærekraftige kolleksjoner og produkter som skal ut på markedet. Går du i de fysiske butikkene er bærekraftige produkter merket med lapper om hva produktene er laget av. For noen år tilbake lanserte H&M merket «Conscious»- kolleksjonen. Dette er en kolleksjon som kun er laget med minst 50 prosent bærekraftige materialer. Både etikk og miljø har vært førsteprioritet under produksjonen som blant annet er laget av gjenvunnet fiskegarn, økologiske stoffer og resirkulert sølv, perler og paljetter. I butikkvinduer kan du se plakater og reklamefilmer hvor de viser til samholdet vi får ved å gå mot en mer bærekraftig motefremtid og hva det vil gjøre for jorda vår.

Bilde hentet fra Sosueme.ie

Dersom en lurer på mer om hva H&M står for og hvor bærekraftig de faktisk er kan du enkelt hente mer informasjon på nettsiden deres. Her har de en egen foil om diverse temaer og spørsmål rundt bærekraft, og hva bedriften gjør for å nå visjonen deres om en bærekraftig motefremtid, og en 100 prosent bærekraftig produksjon innen 2030. Her er det ikke kun fokus på bærekraftige materialvalg, men de går på en dypere grund om hva bærekraft faktisk handler om og de tiltakene som blir satt til verks.

Bilde hentet fra Hennes & Mauritz

Resirkulering og reparering

H&M har tidligere fått hets for at de har brent klær som har blitt levert av kunder eller av andre grunner ikke har vært mulig å selge i butikken. Det har ikke vært noen plan for gjennomføring av resirkulering før dette ble opplyst. H&M har tatt resirkulering på alvor og i 2013 lanserte de et globalt klesinnsamlingsprogram som går ut på at forbrukeren kan levere plagg og andre tekstiler til H&M, for å så motta en rabattkupong i gjengjeld. Tekstilene sendes så til nærmeste resirkuleringsanlegg hvor plaggene blir sortert for hånd. Så fort du har levert de gamle klærne dine blir de sortert i tre kategorier: bruktklær , gjenbruk og resirkuler.

Bruktklær: Klær som fortsatt kan brukes blir markedsført som bruktklær.

Gjenbruk: Tekstiler som ikke lenger kan brukes, blir omarbeidet til andre produkter som rengjøringskluter eller nye kleskolleksjoner.

Resirkuler: Alle andre klær og tekstiler brytes ned til tekstilfibre og brukes til å lage f.eks. isolasjonsmaterialer.

Bilde hentet fra Dagbladet

Bransjen om 5-10 år

Dersom H&M fortsetter å integrere bærekraft i hele virksomheten deres, kanskje de kan oppnå det store målet om at hele produksjonen skal bli 100 prosent bærekraftig. Når det er snakk om klesinnsamlingsprogrammet deres kan en stille kritiske spørsmål om dette faktisk er bærekraftig, da det også oppfordrer til å kjøpe mer klær.

Alt i alt tror jeg det vil være vanskelig for en virksomhet med en slik forretningsmodell å bli 100 prosent bærekraftige, da hovedfokuset til H&M er å være en kjede med billige klær og selge i store kvantum. På nettsidene deres fremstår de som svært bærekraftig og en kan jo stille seg spørsmål om de faktisk er så flinke som de fremstår. Hvor stor effekt har tiltakene de har innført, målt opp mot det samme mønsteret som de operer i. Men vi ser også at virksomheten allerede er på god vei med å innføre forskjellige tiltak og tar situasjonen på alvor, så kanskje virksomheten er villig til å endre sin lineære økonomi til en fullkommen sirkulær økonomi. Det er viktig at vi som forbrukere også endrer vår atferd når det kommer til bruk og kast- mentalitet. Vi kan bli flinkere til å ta vare på klærne våre og handle brukt istedenfor å kjøpe nytt. Om alle hadde blitt bevisst på akkurat dette hadde klesindustrien blitt presset til å produsere et mindre kvantum enn hva de gjør nå. I 2030 vil vi få svar på om Hennes & Mauritz har fullført det som må til for å bli 100 prosent bærekraftig eller om det bare har vært grønnvasking fra deres side.

Kilder:

https://dinside.dagbladet.no/okonomi/hm-tar-i-mot-dine-gamle-klaer-til-resirkulering-og-gjenbruk/60963990

https://www.kk.no/mote/billigkjeden-hm-lover—innen-2030-skal-vi-bli-hundre-prosent-baerekraftige/69769286

https://melkoghonning.no/norsk-motepersonlighet-fronter-hms-conscious-exclusive-kolleksjon/

http://sosueme.ie/fashion/hm-conscious-exclusive-collection-in-stores-today/

https://www2.hm.com/no_no/hm-sustainability/lets-change.html/close-the-loop

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *