Refleksjon for første del

Refleksjon for første del

Hei. Nå nærmer vi oss slutten av første del i digital markedsføring kurset og er derfor godt i gang med eksamen. Etter denne delen av kurset sitter jeg igjen med mye kunnskap og nye erfaringer. Jeg har fått et lite innblikk i blant annet hvordan kunstig intelligens, transaksjonskostnader, VR- og AR, blokkjeder og filterbobler fungerer, lært mer om digitale plattformer og fått tips om studieteknikk av Marianna Hagelia. Jeg har pushet meg selv i bloggingen og lært at skriving hjelper hukommelsen og bevare kunnskap.

I vårt siste innlegg i delen om Digital økonomi har vi fått i oppgave å lage et refleksjonsnotat i forbindelse med eksamen. Jeg vil derfor legge frem noe av det jeg synes er interessant og hvilken betydning det kan ha for meg videre. Jeg tenkte jeg skulle forklare hvordan en kan ta AR- og VR- teknologi ut i den jobben jeg har nå.

Arne har i flere anledninger snakket om hvordan kunstig intelligens kommer til å skape nye arbeidsplasser, men også fjerne betydelig med arbeidsplasser. Jeg nevnte blant annet litt om dette i innlegget om «Busser uten hender på rattet» , hvor en ser at kollektivtransporten og deres arbeidsplasser blir truet av ny teknologi. Men det er ikke bare her at arbeidsplasser blir truet.

19. Januar skrev jeg et innlegg om AR- og VR- teknologien og hvordan det ble tatt i bruk i forskjellige virksomheter. Dette er teknologi som vekker interesse i meg, da det kan være med å endre samfunnet og virksomheter i både negative og positive retninger.

Gratis arkivbilde med alvorlig, ansiktsuttrykk, antrekk
Bilde fra Pexels

Muliggjørende teknologier i optikerbransjen

Selv jobber jeg hos en optiker i Bogstadveien og ser at også denne bransjen får hjelp av nye teknologi. Vi har fått maskiner som optimaliserer synsundersøkelser og gjør at optiker kan finne «problemer» hos pasienter, som en ellers før ikke kunne finne. Dette er jo bare veldig positivt da vi kan hjelpe våre kunder i en enda større grad, og redusere fatale følger som kunne oppstått om en ikke la merke til problemet.

Mine arbeidsoppgaver på jobb er å serve kunder og hjelpe dem å finne den brillen som er optimal. Jeg vet at det er mange kunder som setter pris på denne ekstra oppfølgingen jeg gir ved prosessen det er å finne den riktige brillen. Og også at de liker å ta og føle på brillen selv før de kjøper den.

Gratis arkivbilde med apparater, chrome, doktor
Bilde fra Pexels

Nå har det seg sånn at AR- teknologien har kommet inn i optikerbransjen og det stilles mange spørsmål om vi kommer til å være der i fremtiden. Vi ser at utvikling på netthandelen er skadelig for de fysiske butikkene og har så langt spesielt gått utover sko- og klesbutikker. Før AR-teknologien ble tatt i bruk i optikerbransjen kunne vi se mer optimistisk på fremtiden. Nettopp fordi vi visste at kundene satt pris på å prøve brillene. Nå derimot kan det se litt mørkere ut. Mister Spex er en av butikkene som driver med virtuell prøving av briller. Her kan du scanne ansiktet via kamera og ved hjelp av AR-teknologi velge hvilke briller du skal prøve på. De har et såkalt «virtuell prøverom». Enn så lenge er vi avhengig av optikere for å ta synstest, men vi skal ikke se bort i fra at dette også er en tjeneste som blir maskinstyrt i fremtiden. Da er vi truet av både kunstig intelligens og AR-teknologien. Kanskje vi til og med kan gå inn i butikker ved bruk av VR-briller for å så ta en synsundersøkelse, prøve briller og så kjøpe dem.

Oppsummering

VR og AR var forkortelser jeg hadde hørt om før, men ikke kunne noe særlig om. Jeg synes det både er spennende og skremmende å høre om utviklingen av denne type teknologi, spesielt da jeg ser at det fort truer mange arbeidsplasser, inkludert min egen.

Jeg vil også dra frem at jobbingen vi har gjort i dette faget burde bli brukt i andre studier også. Hver uke blir vi «presset» til å se forelesningene og deretter skrive obligatoriske innlegg. Dette har hvertfall hjulpet meg å fullføre opptakene og gå gjennom pensum i denne rare pandemi- tiden. Og ikke minst ført til læring da jeg må sette meg inn i temaene som jeg skulle skrive om. Jeg ser en progresjon på blogginnlegg og tilbakemeldinger, og ser frem til de andre delene av kurset.

Kilder

https://www.misterspex.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *