AR- og VR- briller for opplæring

AR- og VR- briller for opplæring

Siden sist har Arne Krokan tatt oss mer inn i den teknologiske verden. Han har blant annet snakket om additiv tilvirkning (3D- printing), VR, AR og hvem som rammes av utviklingen. 3D printing er i kraftig vekst og sniker seg inn i flere bransjer, alt fra arkitekt yrke til inn på sykehusene. Det har faktisk gått så langt at vi har begynt å 3D-printe organer som erstatning for ekte menneskelige organer. Det er bare et spørsmål om tid før dette vil bli tatt i bruk for fullt. AR og VR er kanskje to forkortelser du har hørt om før og noe vi skal komme mer inn på i dette innlegget.

Virtuell- og utvidet- virkelighet

La oss starte med VR teknologien som står for «virtual reality» eller «virtuell virkelighet» som vi kaller det på norsk. Virtuell virkelighet er en illusjon, vanligvis generert ved hjelp av ulike typer informasjonsteknologi, som gir brukeren en opplevelse av å befinne seg på et annet, oppdiktet eller virkelig sted. For noen år siden kom denne teknologien til Norge og ble tatt i bruk innenfor spillverden. VR-briller er designet for å tilpasse virtuelle verdener til dine bevegelser, slik at du får følelsen av at du er i et helt annet miljø. Den andre teknologien vi skal snakke om er AR, forkortelse for «Augmented Reality» som på norsk betyr «utvidet virkelighet». Denne formen for teknologi er nokså lik som VR, men med noen betydelige forskjeller. Vi kan sammenligne dem litt som helikopter og fly: de fasiliteter de samme målene, men har ganske ulike bruksområder (digitalnorway.com). Mens VR tar deg med i den virtuelle verdenen, kombinerer AR data fra den fysiske verden med virtuell data, og ved bruk grafikk og lyd (no.wikipedia.org). Mange av oss bruker faktisk AR teknologi hver dag på Snapchat når vi benytter oss av filterne. Et annet godt eksempel på hvordan AR funksjonen funker er via spillet Pokémon Go. Her går du rundt i gatene på jakt etter Pokémons, og når du finner en dukker den opp på skjermen i de omgivelsene du befinner deg i.

IKEA PLACE

IKEA er en bedrift som virkelig har satt i gang nye metoder for å stille enda sterkere i møbelbransjen. Det store selskapet har laget en app med navnet «IKEA Place». Her har de tatt i bruk AR teknologien slik at vi som kunder skal kunne plassere deres møbler i våre stuer ved hjelp av noen trykk. Dette er et veldig attraktiv tilbud som vil styrke bedriften på mange måter da det er tidsbesparende, enkelt og billig. Men vi kan ikke legge under en stol at dette vil skape enda mer konkurranse og gjøre det vanskeligere for andre bedrifter og henge med. Skeidar, Bohus, Jysk og andre mindre bedrifter blir berørt av gigantsuksessen, både på pris og teknologi.

Gratis arkivbilde med ansiktsuttrykk, fotoseanse, hvit

Bilde fra Pexels

AR- og VR- briller for opplæring

Digital Norway sine sider skrives det om hvordan en kan ta teknologien i bruk hos bedrifter. Vi har merket hvor viktig det er at teknologien spiller på lag, spesielt det siste året da vi har blitt tvunget til å ha forelesninger og møter over nett.

VR- og AR- bedriften Pointmedia er en av dem som har merket en sterk økning i 2020, de produserer nemlig AR- og VR- briller for bruk på arbeidsplasser. Jo Jørgen Stordal som er gründer og VR-produsent i selskapet mener at teknologien er ypperlig for dem som driver opplæring, kursing og mengdetrening av ansatte. De har blant annet et tilbud som hjelper bedrifter med innføring av nyansatte. Gjennom Pointmedia sitt program kan de ansatte bevege seg gjennom bygningen og lære dem å kjenne, og det vil også være quizer og oppgaver underveis. Stordal presenterer videre at en kan trene en ansatt til å utføre svært kompliserte og faglige oppgaver i det uendelige, uten risiko, ved hjelp av brillene. Han legger frem at de har levert Vr-system til et firma som driver med sterkstrøm. Via brillene skal en drive opplæring for redusere skader og ulykker. Alt dette kan en gjøre fra der en befinner seg. Vi slipper dermed å reise rundt på kursing og foredrag, noe som vil være med på å blant annet redusere klimaavtrykk. Tenk for en forskjell vi kan gjøre ved å droppe møter, foredrag og andre samlinger rundt om i Norge og ikke minst verden.

Gratis arkivbilde med data, futuristisk, hacke

Bilde fra Pexels

Hva kan denne teknologien føre til i Norge?

VR og AR er i rask vekst, og blir stadig benyttet i flere områder. På Digital Norway sine sider er det en liste over de vanligste bruksområdene så langt: Innenfor Virtuell virkelighet (VR) blir det mest brukt til spillteknologi, opplæring og trening, og undervisning. Mens det innenfor Utvidet virkelighet (AR) brukes til visualisering av produkter (eks. IKEA). I nyheter og sport blir AR også benyttet til å vise prognoser og søyler på skjermen.

Det er helt klart at det er mange positive sider ved teknologien, men vi kommer ikke foruten ulemper og konsekvenser ved bruken av AR og VR. Vi ser hvor avhengig vi har blitt av mobiltelefon og det samme kan skje med «den virtuelle verden» som kan føre til en type rus som gjør at en ikke lenger «trives» i den virkelige verden.

Kilder

2 kommentarer til «AR- og VR- briller for opplæring»

  1. Hei Ada!

    Flott innlegg! Du har først og fremst tekststrukturen på plass, med tydelig innledning, hoveddel og avslutning. Du skriver og forklarer godt og forankrer dine eksempler i teori og relevante kilder. Fint at du også har med bilder som alltid 🙂

    Jeg ser at du får til dette med hyperlink, og dette har du gjort i flere innlegg – noe som er topp! Jeg anbefaler i dette innlegget at du bruker hyperlinking mer konsekvent. I noen plasser refererer du til kilder med parentes (wikipedia.no o.l.) mens andre plasser siterer du med tekst. Bruk gjerne hyperlinking på alt av siteringer 🙂

    Et lite tips fra meg er også å arrangere den komplette kildelisten slik du hadde gjort til en eksamen. Det vil se mer komplett ut 🙂

    Godt skrevet! Jeg gleder meg til å lese mer fra deg! 😀

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *