Kunstig intelligens

Kunstig intelligens

I den siste forelesningen snakket Arne Krokan mye om fenomenet kunstig intelligens. Dette innlegget blir derfor et lite referat om det han snakket om rundt akkurat dette. Kunstig intelligens er informasjonsteknologi som justerer sin egen aktivitet og derfor tilsynelatende framstår som intelligent.

Maskinene tar over oppgavene

Krokan startet med å fortelle oss om robotteknologi og dens utvikling som stadig går fremover. Roboter har det siste året, kanskje månedene hatt en enorm utvikling, og får til ting vi aldri trudde var mulig at en datastyrt enhet skulle klare å gjennomføre. Ved hjelp av sensorer mottar roboten data fra omgivelsene, bearbeider disse og reagerer ved å iverksette handlinger i henhold til forhåndsprogrammerte regler.

Roboter har allerede begynt å ta over jobber som tidligere ble utført av ansatte, og med tanke på den revolusjonerende utviklingen, vil roboter kunne fullføre enda flere avanserte arbeidsoppgaver i fremtiden. Krokan legger frem flere eksempler på hvor og hvordan roboten har begynt å ta over «menneskelig arbeid». Blant annet roboter som leverer post til selvkjørende busser. Hvor spennende og skummelt er ikke det? At vi kan sette oss på kollektivt kjøretøy som styrer seg selv. I 2019 prøvde Ruter for første gang selvkjørende busser i hovedstadsregionen, og det høres ut som dem har planer om å forsette med dette i nærmeste fremtid. Men hva kommer da til å skje med nåværende og fremtidige bussjåfører? Vi mister en plattform som gir tusenvis av arbeidsplasser.

Under her ser du et selvkjørende kjøretøy for Continental. Ut fra kjøretøyet kommer det små roboter som frakter varene fra denne bilen og ut til kundene. Om dette blir den nye postmannen vet vi ikke ennå, men vi skal ikke se bort i fra at dette også er en tjeneste som vil true mange arbeidsplasser.

Roboter som maskiner er teknologi som er godt utviklet og vil med tiden bare bli bedre og mer avansert. Et annet eksempel Krokan presenterte var robotstyrte kokker. Han viste oss en video av en robot som lagde middag, serverte maten og til slutt ryddet og vasket opp. Dette «next level teknologi» og vil for øyeblikket koste deg milliarder og få innredet på kjøkkenet.

Hva er det motsatte av kunstig intelligens?

Svaret er naturlig dumhet. Arne introduserte oss for et eksperiment (Turing test) som skal teste om en datamaskin kan utøve intelligent atferd. Så kan en diskutere lenge om hva intelligent atferd er. Men skal en se det i denne sammenhengen vil det gå ut på om personen merker om h*n snakker med en robotstyrt person eller et ekte menneske. Turing testen går ut på at C skal kommunisere med to personer, hvor person A er kunstig intelligens, mens person B er naturlig dumhet. Person C har null aning om hvem av dem som er en datamaskin og hvem som er et menneske. Dersom C ikke klarer å finne ut hva som er hva, er testen bestått.

Turing Test in Artificial Intelligence - GeeksforGeeks

Bilde fra GeeksforGeeks

Chat boter

Arne brukte chat-boter som eksempel for å vise oss systemer der det i utgangspunktet kreves menneskelig oppfatning. Chat-boter er de fleste av oss kjent med og de dukker som regel opp på forskjellige tjenestesider. En chatbot er programmert slik at den umiddelbart skal svare deg på spørsmål som den er opprettet til å svare på, og det vil ikke være mulig å få svar på andre ting enn dette. Vi fikk i oppgave å prøve dette i praksis, og jeg merket fort at det ikke var et ekte menneske som svarte meg i andre enden.

ARTIKKEL om kunstig intelligens

Linken til artikkelen finner du HER

Artikkelen er skrevet av Rune Hagbartsen og handler mye om det grunnleggende rundt kunstig intelligens. Han definerer kunstig intelligens som: «teorien og utviklingen av datasystemer som evner å utføre oppgaver som krever menneskelig intelligens». Han stiller spørsmål om hvordan og hva kunstig intelligens skal brukes til i fremtiden og svarer med at det er uvisst. Men trekker frem at det kunne ha vært i et funksjonelt perspektiv- hvor kunstig intelligens blir brukt i industriell eller anvendt sammenheng. Han skriver at det er «begrenset bruk av potensialet» og fortsetter med at vi enn så lenge bruker det til å utføre relativt enkle arbeidsoppgaver.

Hvorfor jeg valgte denne artikkelen

Jeg har ikke så mye kunnskap om kunstig intelligens ennå og derfor er denne artikkelen optimal for meg å lese. Den er lettlest og den er på et nivå hvor det er noe jeg forstår, men også noe jeg kan lære mer om. Han har ikke tunnelsyn på fenomenet og trekker frem både positive og negative egenskaper til kunstig intelligens, noe som gjør at jeg som leser kan reflektere rundt spørsmålene han stiller. Spørsmålet «Hva bringer fremtiden?» er interessant da det ikke finnes noe svar på hva som kommer til å skje. Teknologien er stadig under utvikling og for alt vi vet har kanskje alle robotkokk om 20 år. Det er spennende å lese Runes tanker om den teknologiske fremtiden og han vekker refleksjon hos meg rundt dette tema.

– Ada Kristine Vatne

Kilder:

https://snl.no/kunstig_intelligens

https://snl.no/robot

2 kommentarer til «Kunstig intelligens»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *